Tijdens de Train-The-Trainer wordt je als vakspecialist in eerste hulpverlening en levensreddend handelen opleid tot trainer/instructeur . Tijdens deze drie-daagse vorming word je zowel vakinhoudelijk als didactisch ondergedompeld om te leren jouw kennis en vaardigheden door te geven aan anderen.
Deze training wordt gegeven door erkende ERC-instructeurs met jarenlange ervaring in het lesgeven in eerstehulpverlening en levensreddend handelen.
De driedaagse vorming wordt als volgt opgebouwd:
- Dag 1
Je volgt een volledige cursus ‘Basic Life Support (BLS)’en aansluitend een cursus ‘Paediatric Basic Life Support (PBLS)’ van telkens 3 uur. Nadien ontvang je een certificaat BLS en PBLS erkend door de Europese Reanimatieraad. *
*Meer informatie vind je bij ‘Opleidingen erkend door de Europese Reanimatieraad’ - Dag 2
Tijdens deze 8 uur durende opleiding krijgen de cursisten de opleiding ‘Basic Instructor Course (BIC)’. Nadien ontvang je een certificaat BIC erkend door de Europese Reanimatieraad. *
Je leert de basisprincipes van hoe je volwassenen kan vormen in (Paediatric) Basic Life Support. Dit is een didactische training die instructeurs nodig hebben om nadien opleidingen erkend door de Europese reanimatieraad (ERC) te kunnen geven**. Door middel van rollenspelen oefen je de didactische stappen en leer je feedback- en evaluatietechnieken.
**Aan deze opleiding is een stage verbonden als je door het ERC wilt erkend worden als instructor. Deze stage is niet geïntegreerd in de Train-The-Trainer. Je dient hiervoor zelf contact op te nemen met door de Belgische reanimatieraad erkende opleidingscentra.
- Dag 3 (voormiddag)
In dag 3 wordt begonnen met een technische opleiding van 2 uur waarin de vaardigheden worden aangeleerd om het reanimatie materiaal (poppen en verslikkingkorset) te onderhouden, reinigen en herstellen. Ook het integreren van software en elektronica tijdens een opleiding komt aan bod.
Verder gaan we didactisch in op verschillende aspecten van EHBO. Zo leer je de benadering van bepaalde ziektebeelden, hoe prioriteiten zich opdringen bij bloedingen, bij beschadigingen van de huid alsook bij mogelijke besmettingen na verwondingen en hoe dit te behandelen volgens de meest recente richtlijnen.
We laten je kennismaken met de werkvorm rollenspel of scenariotraining die je doorheen een cursus EHBO kan gebruiken om bepaalde situaties meer praktisch in te oefenen. We gaan dieper in op hoe je scenariotrainingen kan maken en begeleiden. Je leert wonden schminken. We gaan dieper in op de inhoud van een didactische schminkkoffer en hoe je zoutdeeg kan maken die je kan gebruiken tijdens de scenariotrainingen. - Dag 3 (namiddag)
In de namiddag integreren we alle opgedane kennis. Je krijgt een integratie opdracht om een volledig scenario uit te werken en nadien voor de hele groep uit te voeren alsof je zelf cursus geeft. Je traint je in het maken van een voorbereiding, het samenstellen van didactische hulpmiddelen, het schrijven en uitvoeren van een scenario. We sluiten deze opdracht af met een feedbackronde waarin je de kans krijgt om te reflecteren en feedback te geven aan medecursisten.
We organiseren deze opleidingen in samenwerking met Safety Expertise.
Meer info over het vormingsaanbod: www.safetyexpertise.be/opleidingskalender
Meer info over het ERC-certificaat: www.erc.edu of www.brc-rea.be